SMA

SMA är en ovanlig neuromuskulär sjukdom som innebär att kroppens muskler förtvinar.
Den finns i olika former, I, II och III och inom varje form finns många varianter.
Barn som insjuknar under sitt första levnadsår lider ofta av typ I som är den vanligaste och allvarligaste formen.

Vissa barn har tydliga symtom redan vid födseln och kan ha stora svårigheter att äta. De dör ofta under sina första levnadsår.

Det tydligaste symtomet är uttalad muskelsvageht i armar och ben.  Andningsmuskulaturen är försvagad och ger en ökad risk för lunginflammationer. Barnen kan ha svårt att ventilera sina lungor ordentligt, förmågan att hosta är nedsatt och gör att de inte kan bli av med slem. Slem i lungorna är inget bra och ställer lätt till med oreda. 

Andningsstöd är vanligt i form av en hemrespirator som hjälper till att andas så att barnet får vila. På så sätt spars krafterna till att orka vara vaken, äta och leka.

Barn som får symtom tidigt, kan i vissa fall lära sig att sitta själva men troligtvis aldrig att gå.

Eftersom det är en så pass ovanlig sjukdom är det ingen som kan svara på hur utvecklingen kommer att bli eftersom det skiljer sig  från individ till individ. Det är tiden som utvisar hur det går för barn som har SMA, tiden och förmågan att hantera infektioner.

Enlig vår läkare är socialstyrelsen en bra informationskälla som ofta uppdateras med det senaste inom forskning, så vill ni läsa mer finn ytterligare information här.

Annonser

3 tankar om “SMA

 1. Hej!
  En jätte fin blogg med värme och kärlek. Jag har några få gånger träffat barn med SMA genom mitt jobb. Får jag tipsa om din/er blogg om jag i framtiden träffar en familj som har kommit dit att de orkar söka kontakt med andra i liknande situation?
  Varma hälsningar
  Anna
  Barnsjuksköterska

  • Tack Anna!
   Det är klart att du får tipsa. För mig blev det en stor vändning när jag kom i kontakt med andra som levde med SMA. De visade livet och möjligheterna och jag blir jätteglad om jag kan visa andra att det finns lycka och liv även med SMA, det var ju inget vi trodde i början.
   Jessica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s